12 svenska resmål för dig som gillar natur

I Sverige finns det gott om många härliga resmål med fantastisk natur. Så om du vill få bra tips på naturupplevelser i Sverige, så har vi listat 20 svenska resmål med fokus på natur.

Gotska Sandön

Utanför Gotland så finns Gotska Sandön som är en vacker nationalpark. Här finns det hav, sand och stilla tallskog. Här finns inget buller eller coola aktiviteter eller restauranger heller för den delen. Det är lugn och ro helt enkelt. Hit kan du åka via båt från Nynäshamn och Fårösund.

Korallgrottan

Korallgrottan sägs vara Sveriges längsta grotta. Den är drygt 6 km, i alla fall så vitt man vet. Den upptäcktes 1985. Den ligger i norra Jämtland, knappt fem mil norr om Gäddede, och du kan nå den via tre kilometers vandring. Kan endast besökas med en guide. 

Jämtlandstriangeln

Detta är en klassisk fjällvandringsled som finns i södra Jämtland. Du kan vandra mellan fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren på tre dagar.

Tyresta nationalpark

Cirka två mil från Stockholms centrum finns det en riktig urskog med vandringsleder och sjöar. Det finns även ett intilliggande naturreservat och via den kan du även nå skärgårdens klippor. Hit kan du komma med buss 807/809 från Gullmarsplan i Stockholm.

Kullaberg

Kullaberg ligger i nordvästra Skåne och bjuder på bokskogar, steniga stränder, klippbranter, salt hav samt en helt makalös utsikt. Här är det även gott om fåglar samt att det finns friströvande kronhjort. Här är det även goda chanser att kunna se tumlare. 

Lurö skärgård

Detta är Europas största sötvattensskärgård. Den ligger mellan Värmlandsnäs och Kållandsö i mellersta Vänern. Även här är det ett rikt fågelliv.

Höga kusten

Denna plats hittas vid Ångermanlands kust. Det är höga klippor, skärgård och skog med vandring, paddling och klättring. En riktig fantastisk naturupplevelse i Sverige! Här ligger även Skuleskogens nationalpark.

Alvaret

På södra Öland hittar du hela 260 kvadratkilometer unikt hedlandskap. Här finns det ett mycket intressant växt-, fågel- och insektsliv. 

Abisko

Abisko ligger i norra Lappland, där även Kungsleden har sin början. Detta är en av Sveriges första nationalparker. Det finns en rik flora här samt att det även finns en spännande kanjon med vattenfall. Det går att ta en linbana direkt upp i högfjällsnatur med fantastisk utsikt.

Sarek

Även Sarek är en nationalpark. Den ligger i Lappland och har en massa fin vildmark med fjäll, skog och strida vattendrag. Det krävs att du har med dig bra utrustning samt att du har en bra fjällvana för att få bästa naturupplevelsen här.

Stora Karlsö

Även denna ö ligger utanför Gotland. Det är Östersjöns största fågelberg och öns branta klippor reser sig spektakulärt ur havet. Här finns det även en hel del orkidéer samt annan växtlighet. Du kan nå än via båt från Klintehamn.

Haparanda Sandskär

Detta är en ganska så flack och enslig ö som byggts upp av sand och grus. Här kan du se en hel de gråsäl, vikaresäl och olika fåglar. Den ingår i nationalparken Haparanda skärgård.

Upptäck Sveriges natur

Om du är ute efter naturupplevelser i Sverige, så kan du få det med alla de tips vi nu har gett dig.