GU10 LED är en liten kraftfull spotlight

gu10 lampor

LED lampor, det har funnits med bra länge. Men det är först under de senaste åren som de har kommit att bli populära. Inte minst med tanke på miljön. LED lamporna såg under många år ut på samma sätt. På senare tid så har dock ny teknologi möjliggjort att det finns flera olika varianter och numera går det även att ha dem som spotlights. Om du vill hitta bra GU10 lampor, kolla då in https://www.lamp24.se/gu10-lampor/. Där finns det ett riktigt brett sortiment av just dessa varianter.

Spotlights är något många vant sig vid att använda hemma. Det går ju att ha dem i så många olika rum. Bland annat passar de bra att ha dimbara varianter, i köket och i badrummet. Det så att du kan justera styrkan på ljuset efter behov.

När det gäller GU10 lampor, så finns dessa med olika effekt. För svagt ljus, välj 1W. Ska den lysa starkt, välj 10W.

Satsa på bra spotlights

En stor fördel med spotlights är att de har flera bra användningsområden. Bland annat passar de bra för att kunna punktbelysa föremål, väggar, tavlor, växter med mera. Sedan passar de bra att ha i de flesta rum. Om du vill hitta bra GU10 lampor, kolla då in Lamp24. Hos dem finns det även en hel del andra lampor och ljuskällor att hitta. Du kan därmed med all säkerhet hitta det du behöver inom belysning, lampor samt även GU10 lampor. 

Vad menas med beteckningen GU10? 

Beteckningen GU10 är helt enkelt lampans sockel. Den har två stift och är enkel att montera i den lampa eller den armatur där du tidigare haft andra typer av spotlights. Ett annat namn för GU10 är bajonettsockel. Spotlighten ansluts genom att skruva den ett kvarts varv. Den passar bra om det är så att du har en spotlight som är infälld i taket eller i väggen.

Om man ska titta på hur en GU10 sockel skiljer sig från MR16 och MR11, så är GU10 anpassad för 230V, medan de två andra är anpassade för 12V spänning och används främst där det kan förekomma väta eller vatten.

Olika ljuskällor

Det finns idag många olika varianter av lampor med olika beteckningar. Bland annat finns E27 som är den vanliga klassiska sockeln och det innebär att lampan har en stor fattning. E14 innebär liten fattning.

En GU10 lampa är en reflektorlampa med bajonett sockel medan MR16 är en 12V reflektorlampa med två stift. Den senare har dock samma storlek som en GU10

MR11 är även den en 12V reflektorlampa men den är mycket mindre än en MR16.

G4 är en liten 12V halogenlampa med två stift. Denna ska man inte ta på med sina fingrar, för då kan dess livslängd förkortas. Sedan finns det G9 som är en liten 230V lampa som liknar en G4 lampa. Skillnaden är att istället för två stift så har G9 lampan två runda bågar. Dock är även denna så att man inte ska ta på den med fingrarna.