Resa med hund i bil på säkert sätt

Något som många hundägare gör, det är att ha med sig sin hund i bilen. Men det gäller att transportera din hund på ett säkert sätt. Det är förbjudet att låta hunden vara helt lös i bilen. Tänk även på att hunden hela tiden ska ha det bra under resan. Ska ni åka långt är det viktigt att göra många stopp. Det så att den får komma ut och röra på sig samt att den måste få vatten.

Det finns tre olika sätt att resa med hund i bilen. Det är att ha den i bagageutrymmet, i en bur eller sätta fast den i en sele in baksätet.

Hundgrind, bilgaller och avdelare

Om du har en större bil med ett bagageutrymme så kan ett alternativ vara att ha en hundgrind ihop med ett stabilt galler i detta utrymme. Passar ofta bra om det är en stor hund du har. Genom att du monterar ett bilgaller mellan bagageutrymme och baksäte så skyddas både hunden och människorna. Om du ska ha två hundar med, dela då av utrymmet med en avdelare. Den är även bra att dela av med om du vill använda ena halvan till din packning. 

Vilken hundbur passar till min bil?

Det allra bästa och mest säkra alternativet att resa med hund, det är att den har en bur. Dock är det viktigt att tänka på att buren i sig ska ha ett minsta mått beroende på hundens storlek samt att du även bör ha en hundbur som passar din bil. Burens längd ska vara hundens längd gånger 1,10, bredden ska vara hundens bröstbredd gånger 2,5 samt att höjden på den ska vara hundens höjd över hjässan då den står upp. 

Hundburen ska vara stabil samt att du ska även säkra den så att den inte kan fara iväg vid en inbromsning eller vid en krock.

Ofta går det att hitta passande hundburar, efter bilmodeller när man ska köpa dem. Det så att du får rätt mått på den för dels hunden dels för din bil.

Bilsele

Om du inte har plats eller möjlighet att ha en hundbur, så kan ett annat alternativ vara att använda en bilsele. Idag finns det selar som är anpassade just för hundar som ska åka bil. De finns i flera olika storlekar och du fäster den enkelt i säkerhetsbältet. Det gör att din hund sitter fast och är säker i fall att det blir en krock. Se bara till att det finns gott om utrymme mellan sätet framför och hunden. Det så att de inte hamnar i sätet vid en krock.

Lämna aldrig hunden ensam i en varm eller kall bil

Tänk på att du aldrig får lämna din hund ensam i bilen om det är varmare än +25°C eller under -5°C i bilen. Även en bil i skuggan blir extremt varm under sommaren och din hund kan i värsta fall avlida av värmeslag. 

Under färd så är det även viktigt att stanna minst var sjätte timme och rasta hunden och ge den vatten.