Valutahandel och hur den fungerar

Faktum är att valutahandel är den största handeln i världen. Ingen annan marknad är ens i närheten av de enorma summor som omsätts på världens valutamarknader. En förkortning på valutamarknaden är Forex och det är en förkortning på Foreign Exchange som är det engelska namnet på valutahandel. Om vi ska nämna valutahandeln i siffror kan det nämnas att den totala omsättningen ofta kommer upp i hela fem biljoner dollar. När man nämner det är det lätt att inse att den aktiehandel som sker världen över är långt ifrån de summor som valutahandeln kommer upp i dagligen.

Valutahandeln håller inflationen i schack

Valutahandel har ett stort värde för världens olika ekonomier. Centralbanker runt om i världen är de största aktörerna på marknaden och en av de anledningar till att de handlar med valutor är för att hålla inflationen i schack och den egna valutan i balans. De köper också på sig andra valutor för att bygga upp en reserv. Självklart är det många andra stora aktörer på marknaderna och stora internationella företag, banker och investerare handlar för att göra affärer. De stora företag kan handla för att kunna investera rätt i de länder de har tillverkning. Om de ska göra en stor order betyder det också att skillnader i valutakurserna kan göra stor påverkan på resultatet.  Ett köp i rätt tid kan bespara företag många procent i kostnader.

Valutahandeln håller inflationen i schack

Idag är det även populärt för privatpersoner att investera i valuta. Det är sedan internet slog igenom som marknaden för privatpersoner har blivit mer tillgänglig. Idag går det att handla med valutor nästan dygnet runt via en telefon. Marknaden har förändrats på många sätt och det skapar både för och nackdelar.

Snabba fakta om att handla med valuta

Det finns några enkla fakta att känna till när det kommer till att handla med valutor. Det första man behöver ha koll på är de olika förkortningarna. Ett exempel är att den mest vanliga handel är EUR/USD. Förkortningen EUR står för euron och USD står för den amerikanska dollarn. Den första valutan i paret är den man äger och vill sälja och den andra är den man vill köpa.

Valuta handlas alltid i par. Det fungerar inte så att man köper en valuta utan det är handel mellan två valutor man gör. Oftast köper vi svenskar SEK/EUR eller till någon annan valuta, men i dagligt tal säger vi att vi då har köpt EUR när vi har genomfört ett köp med paret SEK/EUR. När det kommer till vad kostnaden är står det ett pris i samband med paret. Det man utgår ifrån är priset på att den första valutan i paret är 1 och det sätter sedan förhållandet till den andra valutan. Om det är ett köp EUR/USD man ska genomföra och det står  1,1676 USD betyder det att du för en euro kan köpa 1,1676 USD. Euron är alltså starkare än dollarn. Om talet skulle stå under ett betyder det att den valutan som ska säljas är svagare än den som ska köpas.

Comments are closed.