Smaragder

Vad är en smaragd?

Den gräsgröna ädelstenen från varianten Beryl är bland den ädlaste stenen, har använts i olika sorters smycken i tusentals år och är fortfarande idag en populär sten över hela jorden. Namnet smaragd betyder grön sten och kommer från ordet smaragdos på grekiska. Det sägs att smaragden är den ädelsten som skänker harmoni inom alla områden i livet, är man ute efter bland annat lycklig kärlek och möjligheten att göra sunda val så är smaragden den rätta ädelstenen för dig. Har du tur och är född i månaden maj så är Smaragden också månadsstenen för maj månad.De allra flesta smaragderna finns att hitta i sydamerika där man brutit ädelstenen i små gångar eller hålrum i bergen och både Colombia och Brasilien har varit dominanta länder för att fynda smaragden. Numera återfinns ofta ädelstenen även i Zambia, Zimbabwe, Pakistan och i Ryssland. Endast de allra finaste smaragderna är transparenta och de allra flesta som hittas är grumliga och med små färgvariationer. Som ädelsten är smaragden relativt skör och smaragdslipningen är en slipning uppkallad efter stenen på grund av att den är relativt skör och själva slipningen innebär att stenen får avtrubbade hörn.

Buren av starka kvinnor

Egyptiska drottningen Cleopatra och drottning Elizabeth II kunde oftast ses med smaragder i diverse smycken.Vårt svenska kungahus är inget undantag, och bland annat prinsessan Sofia har ett diadem med smaragder och diamanter som hon fick av kungaparet i bröllopspresent. Första gången prinsessan bar diademet var vid hennes och prins Carl Philips bröllop sommaren 2015. Andra kända kvinnor som gärna använder sig av smaragder är ex Spice Girls stjärnan Victoria Beckham och skådespelerskan Angelina Jolie. En av världens dyraste smaragder kunde ses på presidenthustrun Jacqueline Kennedy vars förlovningsring hade en smaragd värd otroliga 10 286 400 kronor.

Falska smaragder

De fina smaragderna som är kristallklara är eftertraktade och mycket dyra, och det har gjort att det finns en hel del falska smaragder ute på marknaden. Det handlar om både andra gröna ädelstenar men glas och färgad kvarts kan också användas för att imitera smaragden och säljas till ett högre pris. Smaragd kan också tillverkas på konstgjord väg i diverse laboratorier, de är i slutändan lika äkta som en naturlig smaragd men vanligtvis är den betydligt mycket billigare än en bruten smaragd. Det är svårt och nästan omöjligt att se skillnad på en konstgjord och en naturlig smaragd om man inte är kännare av ädelstenar, men är priset mycket lägre än du förväntat dig så är det med all sannolikhet en konstgjord sten. Dock är den säkert minst lika vacker.

Det här visste du inte om smaragden

Skrönan säger att du med en smaragd kan se in i framtiden och för att lyckas bör du lägga den under tungan. Sen är det bara att hålla andan och hoppas på att man inte råkar svälja dyrgripen av misstag, det vore väl verkligen höjden av otur?

Comments are closed.