Möjligheterna att investera i silver

När det kommer till att investera i silver är det en rätt säker investering och silver följer till stor del guldets upp och nedgångar. En av de största skillnaderna är förstås att det är billigare att köpa silver än att köpa guld. En bra jämförelse är att det behövs hela 76 silvermynt för att motsvara ett guldmynt. Silver har blivit lite som en lillebror till guldet. En annan skillnad mellan guld och silver är att silver användas både som ädelmetall och inom industrin.  Guldet används till allra största del bara som ädelmetall och inom industrin bara en väldigt liten plats. En annan stor skillnad på silver och guld är att silver har använts som betalmedel betydligt längre än guld. Faktum är att silver har använts hela 4000 år i form av mynt. När silver slutade användas som mynt fick det en alltmer viktig roll i industrin. Silver leder ström bra och även värme vilket har gjort att silver blir mer och mer värdefull inom industrin. Precis som med sin storebror guldet har silver också kommit att bli viktig för investeringar i dåliga tider.

Silvrets framtid på världsmarknaden

Framtiden för silver ser annorlunda ut än vi kanske tänker oss i ett första skede. Inom många områden blir silver alltmer viktigt och det är områden som solpaneler, bilbatterier, mobiltelefoner, elbilar, läkemedelsindustrin och vattenrening. Efterfrågan blir större och större, men det vi inte förväntar oss är att produktionen av smycken av silver kommer att minska. Dessutom ser det inte ut som att silver kommer att fortsätta ha samma plats på marknaden för investeringar som den har haft tidigare.

Silver har ökat mycket i värde sedan millennieskiftet. Ädelmetallen hade en topp prismässigt under 2011 och efter det dalade priset fram till 2016 då det återhämtade sig igen. Silver är något mer instabil än vad guld är. Det innebär att silver brukar ha högre toppar och lägre dalar än vad guldet brukar ha under samma period.

Olika sätt att investera

Det finns olika sätt att investera i silver. Ett sätt är att köpa en EFT, som även går att köpa inom guldet. Det är ett sätt att placera sin investering i fysiskt silver, men att inte äga den fysiska varan och ha den hemma. Den största investeraren i silver är iShares MSCI Silver Trust som investerar i silver som de förvarar i London. Det som är bra med den här investeraren är att den enbart handlar i fysisk vara och inga derivat. IShares räknas som en mycket bra plats att investera i och det är ett välrenommerat företag som är mycket seriöst och säkert.

Vill man investera på ett annat sätt, men samtidigt i silver kan ett alternativ vara att investera i EFT:er som investerar i silverbolag. Det finns flera olika att välja på. En bra variant är de som investerar i företag som har varit med ett tag på marknaden och har gruvor över hela världen. Spridningen är viktigt då det politiska läget i olika länder kan vara ett problem om det är instabilt.

Comments are closed.