Investera i guld

Det är många som glömmer att guld är en viktig komponent för att få ett bra sparande. Ett bra mål är att alltid ha mellan 5-10 % guld i portföljen. De flesta som missar att lägga till guld i sin portfölj är de som inte har sparat särskilt länge och har fullt fokus på att spara i aktier. Guldets viktigaste funktion i ett sparande idag är att jämna ut vid inflationer och ränteförändringar som påverkar ens investeringar negativt. Det är för att få en riktigt bra diversifiering som man bör lägga in guld i sparandet och investeringarna.

Nu tror kanske de flesta att man ska åka och köpa sig en guldtacka eller att köpa gammalt guld på pantbanken. Det är att köpa fysiskt guld att köpa vår gyllengula metall och man bör komma ihåg att det finns fler alternativ.

Olika möjligheter för att investera

Det ena alternativet är att köpa guld i fysisk form. Det andra alternativet är att köpa guld i pappersform. Pappersformen är en form av ägande av fysiskt guld, men att det är någon annan som har guldet åt en. Beviset för att man äger sitt guld har man på att man äger terminer i guld och att motparten levererar guld efter en viss tid. De här terminerna byts sedan ut löpande och det innebär att det fysiska guldet får man bara om man ber om det. Ber man inte om det fortsätter man äga sitt guld i pappersform. Självklart finns det kritiker till den här formen av ägande och anledningarna är bland annat att motparten skulle dra sig ur avtalet och att priset kan ändras för snabbt när det handlas med papper istället för med fysisk vara. Vid en finanskris håller sig guld stabilt och det är därför som det kan vara bra att ha i sin portfölj.

Olika former att handla med guld

För att köpa guld i pappersform kan man göra det genom certifikat. En svensk bank som erbjuder det är SEB. För att hitta deras certifikat är det under namnet Guld-S som det ligger. Kostnaden för att äga certifikat hos dem ligger på 0,8 % per år och precis som med många andra värdepapper tillkommer det courtage och spread när man handlar. Det finns liknande produkter som Guld- S hos aktörer som Avanza och Nordnet. Nackdelen med certifikat är såklart att man inte äger den fysiska varan.

Ett annat sätt att handla med guld är genom ETF:er. Det är en form där man faktiskt köper en fysisk vara, men genom mäklare. Numer går det bara att köpa från Europa då USA har ändrat sina regler och efter det går det inte att handla längre. När det kommer till ETF:er är det guld som förvaras i bankvalv världen över man investerar i. Kostnaden för att köpa en EFT är ofta lägre än att köpa certifikat. En EFT brukar ligga på 0,39 % jämfört med de 0,8 % som certifikatet som finns hos SEB ligger på är det hälften.

För den som vill köpa fysisk golv är alternativen att ha det i ett valv eller att förvara hemma och det finns både för och nackdelar med att köpa fysiskt guld. Till exempel går det inte att ha i ISK och är därmed negativt ur ett skatteperspektiv.

Comments are closed.