Investera i aktier för nybörjare

Har man lite pengar över som inte ska användas till något speciellt på sitt bankkonto eller fått pengar från ett oväntat håll, samtidigt som man vill gärna se pengarna växa så det blir ännu mer. Känns detta igen kan en idé att investera pengarna och ändå vara en novis som inte vet något om sådant. Det är nämligen så att alla kan få en avkastning på 5–6% per år, utan att ha kunskaperna. Vilket ingen olåst eller låst sparränta i hela världen kan matcha. Vad är det då som är man ska göra? Jo det är att investera i aktier och/eller fonder. Det är nämligen ett bra sätt att investera i även om man är nybörjare.

Investera på rätt sätt – riskbedömning

Innan det är dags att investera sina extra pengar bör det göras en efterforskning och noggrann planering på vart det lönar sig att placera sitt kapital i. Börja med att lära vilka grundprinciperna är inom värdepappershandel, som exempelvis fonder, aktier och obligationer. Det kan kännas krångligt, men investeringskonsten är i grunden väldigt enkel som går ut på att köpa billigt för att sedan sälja dyrt. Därför är det bra att lära sig hur prissvängningarna på aktiebörsen fungerar. Det handlar först och främst om två saker – information om företagen och marknadspsykologi. Dessa två innebär att det gäller ta reda så mycket om företaget som man har tänkt investera i, till exempel om de ska investera, nya samarbetspartner eller andra avgörande faktorer som kan påverka rörelsens ekonomiska läge. Marknadspsykologi är att försöka förutse hur det kommer gå för företaget i framtiden, vilket är väldigt svårt. Därför kan det vara bra att ta del av information från experter för att sedan göra sig en egen analys av läget för bolaget.

Sprid investeringarna

Många gör misstaget och satsar alla pengarna på en och samma aktier, fonder eller obligationer. Visst det kan fungera, med det finns ändå risken att det kan gå galet. Att hålla på med värdepapper är aldrig hundra procent säkert. Därför bör man sprida sina investeringar i olika aktier för säkerhetens skull. När det är dags att investera bör det vara för sådana pengar som man har råd att förlora. Oavsett hur bra investeringen ser ut på pappret, så kan det gå fel ändå i verkligheten då olika faktorer spelar roll. Det kan vara så att en naturkatastrof ställer till det för företaget och gör att de inte längre kan tjäna några pengar på ett tag. Därför bör man så kallat diversifiera (sprida ut) sina investeringar, för att inte riskerar att förlora alla sina pengar på en enda gång.

Börja investera

Börja med att bestämma med vilken riktning investeringarna ska gå åt. De flesta investerar i valutor, hyreslägenheter samt fond- och aktiehandel via en marknadsplats (aktiebörs). Skillnaden mellan aktier och fonder är att aktier är de ger större vinster men är osäkrare än fonder. Fonder kan vara en bra idé att börja med att investera i för en novis. Det finns ett flertal prova-på-plattformar för nybörjare som hittas på nätet. Vilket är ett bra sätt att börja investera sina extra pengar om man är ute efter lite spänning och chansen att tjäna pengar.

Comments are closed.