En kontantlös framtid

Det har på senare tid vuxit fram en valuta som är helt digital. Det kallas för kryptovalutor och den mest kända idag är bitcoin. Den kom in på marknaden 2009 och har sedan dess haft en otrolig uppgång samtidigt som den har fått både ris och ros. Mycket av att det har vuxit fram den här typen av valutor har med de senaste 20 årens utveckling med den nya informationsrevolutionen som har ägt rum. Samtidigt har utvecklingen gått mot att fler och fler handlar med plastkort än att de handlar med kontanter. Det har gjort att det har dykt upp nya betallösningar som är helt digitala som tex Swish, Paypal och andra betallösningar. Naturligt har det även kommit till den fasen att det kom helt digitala valutor på marknaden. Skillnaden på spridningen av de nya digitala valutorna är att de nästan direkt kunde bli helt globala genom internet.

En kontantlös framtid

Utvecklingen av hur valutor har kommit att bli mer och mer digitala märks exempelvis på att euron, som är världens näst största valuta handlas hälften av transaktionerna med kortbetalningar. Här finns 750 miljoner olika betalkort och transaktioner på 500 miljoner vilket gör en bra bild på den digitala marknaden idag. Det har därför gjort att kort idag används hela sju gånger mer ofta än det handlas med euron i sedlar.

Bitcoin har ökat enormt i värde

När det kommer till de valutor som är helt digitala ligger bitcoin i framkant och är idag den som har blivit mest känd. Något som säger en del om hur värdet på bitcoin har utvecklats genom den nio åren som den har funnits är att göra en jämförelse med den första pizzan som köptes för 10 000 bitcoins. Det var i Florida 2010 som det första köpet med bitcoins mot en vara gjordes. När det hade gått sex år hade värdet på bitcoins stigit så mycket att för de 10 000 bitcoins pizzan hade kostat hade det gått att köpa den dyraste lägenheten i Oslo som var ute på annons just då.

Sverige det mest kontantlösa landet

Även om det går mer och mer åt att valutor blir digitala och att överföringar sker mest mellan konton digitalt är det än idag kontanter som är det mest vanliga. Utvecklingen har gått snabbt framåt vad gäller att göra ekonomierna mer digitala och Sverige är ett av de mest kontantlösa länderna i världen idag. Troligtvis kommer det ekonomiska systemet inte att kunna bli helt digitalt utan det kommer fortfarande att finnas kontanthandel kvar.

Sverige det mest kontantlösa landet

I Sverige är det mycket som lutar åt att kontanthandel kommer att upphöra och det skrivs ibland om det i svensk media. Det är dock inte troligt att precis all kontanthandel kommer att upphöra helt. Viss handel kommer fortfarande att behövas och att helt förlita sig på att det digitala ska fungera kommer att bli svårt. Det kan dessutom bli svårt att helt och hållet göra att kontanter inte ska finnas i ett land till exempel när man är ute och reser och behöver växla pengar även om det oftast går att ta ut kontanter i bankomater.

Comments are closed.