Den vackra safiren

Safiren är en ädelsten som innehåller aluminiumoxid. Vanligast för en safir är att den är blå, men vad som gör att den kan skifta i färg är att den även kan innehålla andra metaller, till exempel järn, koppar, titan, krom eller magnesium. Skulle din safir skifta i rosa röd så innehåller den krom också och den kallas då istället för rubin.

Dem är rätt vackra att titta på  

I forntiden tog man vara på de ädelstenar man hittade så som dem var, ibland kunde man slipa till dem eller göra något med dem. Man delade in de olika ädelstenarna i två gruppen men idag har man tagit bort den grupperingen då man inte ser några exakta kriterier som skiljer dem åt. Diamant, safir, rubin och smaragd kallades för ädelstenar medans mineraler och bergarter kallades för halvädelstenar. Efter andra världskriget så värderades alla slags ädelstenar till lika högt pris och det var inte bara experter som var experter på detta utan informationen spred sig fort. Snart visste alla vad detta var och vilken typ av sten och värdering de hade. Det finns två typer av safirer och det är stjärnsafirer där den i direkt solljus eller under en lampa utstrålar sex strålar i form av en ljusstjärna.
Sedan finns det yogosafiren och denna finns endast i Yogo Gulch i Little Belt Mountains I Montana, USA. Kornblå och hög klarhet och behåller sin briljans i ljus. Safir har fått sitt namn efter latinska sapphirus som betyder blå. Safiren är en av de hårdaste ädelstenarna och dessa hittar du bland annat i Sri Lanka, Kina, Australien och Madagaskar. Safir är septembers sten och även stenen för stjärntecknet skytten, en traditionell sak är att ge en blå safir i gåva när man firar 45 årig bröllopsdag.

Dem är rätt vackra att titta på

Safiren är dyrare än diamant men diamant ligger överst på hårdaste ädelstenen, på en skala som kallas Moh- skalan så är safir en 9:a medans diamant är en klar 10:a, diamanten kan inte repas allt medans safiren kan det. Man kan faktiskt förfalska en safir i alla fall på utseendet, det kallas då för syntetisk safir som är tillverkad på konstgjord väg. Hur och vad den tillverkas framgår inte. Syntetisk safir ingår ofta i smycken men även inom industrin vid slipning bland annat. Redan på 18800-talet började man använda syntetisk safir och det finns alltså även i  antika smycken. En safir med lägre kvalitet kan man behandla på olika sätt och får en safir en spricka i sig så är det vanligt att man fyller igen det med glas eller andra flussmedel. En utbildad gemmolog kan rätt snart ta reda på om safiren är äkta eller av glasfiber, finns det bara rätt utrustning till hands så, gemmologen kan även ta reda på om safiren är behandlad eller obehandlad, en behandlad safir är skörare än en obehandlad. Dessa vackra ädelstenar är inget du kanske köper om du jobbar i en Ica butik i förorten utan då får du nog gifta dig rik eller skola om dig till något helt annat för att ha råd med denna vackra sten. Comments are closed.