Ametist

Ametisten är en av våra mest populära kristaller. När det kommer till ädelstenar är det inte alltid för värdet på stenen som vi köper dem utan mer för den vackra och dekorativa stenen. Ametist är en form av kvarts med en vacker violett ton. Det som gör stenen lite extra rolig är det faktiskt har gjorts fynd i Sverige av den. Anledningen till att den inte har så stort ekonomiskt värde är att det utvunnits mycket ametist. Det var under 1700-talet som det gjordes stora fynd i Brasilien vilket ledde till att värdet på ädelstenen minskade. De egenskaper stenen har gör ändå att det är många som efterfrågar den och den har genom alla år behållit sitt värde som en vacker sten med många egenskaper.

Färgen avgör värdet

Även om stenen inte har ett enormt ekonomiskt värde avgör hur djup den violetta färgen om den är mer eller mindre värd. De mörka ametisterna är mer sällsynta och har därför fått ett högre värde genom att de blivit mer eftertraktade. Färgen är inte bara mer eller mindre lila den kan även skifta från röd-lila till att vara mer blå-lila. Länge var det en gåta hur det kunde komma sig, men genom forskning har man kommit fram till att det beror på hur stor andel järn det är i kristallen. De ändrar dessutom färg om de hettas upp och är man rädd om sin kristall ska man vara försiktig med att ha dem i solljus. Det är också viktigt att inte utsätta dem för temperaturer som växlar snabbt.

Ametister har hittats runt om i hela världen. De mest fascinerande är de kristaller som har bildats i stora hålrum och det finns ametister som är flera meter höga. Nu är det mindre kristaller vi använder i de smycken vi oftast ser dem i, men att besöka ett hålrum med en stor kristall är verkligen en upplevelse i sig.

Värdefulla egenskaper

Kristallen är känd för många goda egenskaper och det är för denna som vi oftast väljer att köpa den. Namnet kommer från grekiskan och ordet ametist betyder “ej berusad”. Anledningen till att ametisten fått just det namnet beror antagligen på att den har en förmåga att skydda mot gifter av olika slag och mot berusning. Kristallen står också för beskydd, balans och andlig visdom samt att den är en kristall som sägs ha höga vibrationer när man talar om andlighet och energier. Den sägs också skydda mot beroenden och begär.

Ametist sägs ha en förmåga att lugna kroppen och det är något som kan hjälpa till för någon som har sömnproblem. Våra tankar lugnas och den verkar allmänt lugnande på hela kroppen och gör att vi kan få hjälp i stressade situationer. Under en meditation kan den hjälpa till att skingra tankarna och koppla bort de negativa. För de som arbetar medialt kan den vara till hjälp för att beskydda just mot negativa energier. Ett exempel på stenens värde inom det andliga är att biskopar bär en ring av ametist för att den genom tiderna har verkat för att ge beskydd.

Comments are closed.