Allt om smaragden

Fyra sorters ädelstenar räknas traditionellt till de stora. Den transparenta diamanten, röda rubinen, blå safiren och förstås smaragden. Denna juvel med sin djupt gröna färg har använts i smycken och dekorationer i alla kulturer sedan urminnes tider. Inkaindianerna i Sydamerika använde den i hundratals år. Smaragden var drottning Kleopatras favoritjuvel. Tyrannen Polykrates sägs ha offrat en smaragd för att blidka gudarna. Européerna började handla med smaragder från Sydamerika under 1500-talet. Kungligheter och kändisar över hela världen smyckar sig med smaragder. Victoria Beckham, Angelina Jolie och Uma Thurman sägs ha förkärlek för det ”gröna guldet”. Namnet kommer ifrån det semitiska ordet izmaragd, som betyder just grön. Juvelen står för harmoni, visdom och växtkraft. Den gröna färgen påminner oss om vördnad inför naturens skönhet. Den är månadssten för maj, då våren står i full grönska.

Hård och skör

Smaragden är mycket värdefull och kan till och med vara dyrare än en diamant, men är långt ifrån perfekt. Trots sin hårdhet är den samtidigt mycket skör för att vara en ädelsten. Den har ofta har sprickor, så kallade jardins (trädgårdar) och är ett karaktärsdrag som accepteras i högre grad än i andra ädelstenar. Sprickorna gör den svår att slipa och montera i smycken. Smaragden är trots det ett bevis på att imperfektion kan vara vackert och eftertraktat. När den slipas tas hänsyn till stenens skörhet med avrundade hörn. Slipningen kallas just smaragdslipning. Eftersom smaragden är så känslig för tryck och stötar används den sällan i ringar, utan hellre i halsband, örhängen och broscher.

Colombia viktigaste fyndplatsen

Smaragd är den gröna varianten av mineralet beryll. Andra varianter är svagt blå akvamarin, den rosa morgoniten, gul heliodor och den röda smaragden, eller bixbit. Den gröna färgen kommer från spårämnena krom och vanadin. Colombia är den viktigaste fyndplatsen med över 50% av marknaden. Numera bryts smaragd av god kvalitet också ibland annat Brasilien, Zambia, Ryssland och Pakistan. Smaragden läggs redan vid brytplatsen i olja som tränger in och döljer sprickorna.

Störst och dyrast

Då perfekta smaragder är sällsynta är ett riktigt fint exemplar oerhört värdefull. De vackraste kan säljas för över 50 000 dollar per carat. Den har relativt låg densitet så en smaragd av 1 carats storlek är större än till exempel diamant. Eftersom den är så dyr förekommer imitationer av skiftande kvalitet. Färgad kvarts kan se övertygande äkta ut. Ädelstenen kan också tillverkas i laboratorier och är på sätt och vis lika äkta som naturliga, men det måste redovisas för kunden. Syntetiska smaragder kan också vara riktig dyra. Till exempel kostar en konstgjord smaragd av tillverkaren Chatam flera hundra dollar per carat. En djupt gräsgrön smaragd är mer värdefull än en ljusare variant. Världens största smaragd hittades i en gruva i Bahia i Brasilien år 2011. Den väger över 400 kilo och är värderad till 3,5 miljarder kronor. Den har stulits, köpts och stulits igen ett flertal gånger. Den 1,2 gånger 1,2 meter stora ädelstenen ligger för närvarande på en polisstation i Los Angeles i väntan på utredning om äganderätt. En annan värdefull smaragd är funnen i Colombia. Den är på hela 11000 carat och väger över 2 kilo. Denna oslipade sten visas på utställning för endast 15 personer åt gången och med fem säkerhetsvakter som övervakar.

Comments are closed.