Allt om rubin

Rubinen är en av de svåraste ädelstenarna som endast överträffas av diamanten. Stenen är en röd sort av Korund, en aluminiumoxid. Namnet på rubin ges endast i fall av ljusröda stenar, de andra varianterna av Korund kallas safir. Det första omnämnandet av rubinen visas i det antika Indiens skrifter för mer än 4000 år sedan. Namn betyder “röd” på latin och “kung av ädelstenar” på sanskrit och betraktas bland de vackraste ädelstenarna i världen, tillsammans med diamanter och pärlor. Rubinen användes för att dekorera den ädla rustningen i Kina och Indien och inkluderades senare i palatsens fundament för lycka och lång livslängd. Legenden säger att dessa stenar i själva verket är droppar av dragonblod och att bärarna av rubinsmycken får obegränsad fysisk kraft och blir oemotståndliga för dem runt omkring. Dessutom sägs det att den kinesiska kejsaren Kublai Khan erbjöd en hel stad i utbyte mot en rubin. Stenen finns på alla kontinenter (inklusive Grönland) utom Antarktis. De renaste rubinerna är de som samlas in från Sydostasiatiska länder som Myanmar, Thailand, Vietnam, Kambodja och Sri Lanka. De största rubinerna är ovala eller dämpade, stenarna skärs och poleras i de specialiserade byggnaderna i Bangkok. Rubinen smälter vid 2 050 grader Celsius. Färg är mycket viktigt för en rubin. De mest värdefulla är rubiner av en ljusröd nyans (en rubin på mer än 5 karat överskrider i värde en diamant, eftersom stenen i ett intensivt rött är mycket sällsyntare) och de genomsnittliga tonerna av rött kallas också “duvens blod”. Ju lättare man får till den röda färgen desto lägre sägs rubinens värde vara.

Kända rubiner

Rubinens historia är lång och ofta smörjt med legender. De mest kända rubinerna i världen noterades för sin storlek, pris eller lycklig ägare. Således är de mest kända rubinerna fem stycken. Först ut är den legendariska Nawata-rubinen som sägs vara världens största rubin, nämligen 496,5 karat. Sedan finns Edward rubin som väger 167 karat. På tredje plats finns Rosser-Reeves-rubinen som tillhörde pionjären inom reklamområdet och tog sitt namn och idag kan det ses på Smithsonian-museet. Vikten är av 138,7 karat. DeLong Star rubin är känd för sin stöld år 1964. Efter långa förhandlingar och en inlösen på 25 000 dollar, betalad av John D. MacArthur, den välkända filantropen som grundade MacArthur Bursaries for Geniuses. Anmärkningsvärda personligheter inkluderar Camilla Parker Bowles, prins Charles fru, som bar ett halsband med 37 rubiner från Burma, men också Reese Witherspoon, som bar den i filmen Vanity Fair, ett halsband med 330 diamanter och en rubin från Burma. Vikten är av 8,37 karat.

Hur man håller bra kvalitet på rubinen

För att åtnjuta så mycket som möjligt av de gynnsamma egenskaperna hos rubiner är det nödvändigt att rengöra dem två gånger i månaden. Man behöver varmt vatten och en tvål med neutral PH. Om rubinen är en del av ett smycke kan rengöring göras med en borste. Efter tvätt, låt smycken torka på en bit kökspapper i minst 2-3 timmar för att ladda den med energi från solljus eller måne. Om man inte bär rubinstensmycken permanent så bör man se till att förvara dem i en påse som är separat från de andra smyckena så att stenen inte repas.

Comments are closed.