Ädelstenar

Vad är en ädelsten och hur finner man ädelstenar idag? Det är vad artikeln kommer att handla om. Fascinationen med att äga ädelstenar är gammal och universell och har mystifierat oss i tusentals år. Oavsett om det är gåvor för att symbolisera hängivenhet eller önskebyte för legendariska juveltjuvar, är ädelstenar i stort sett oförstörbara och tidlösa. Vissa tror att de har speciella helande krafter och erbjuder skydd och mod. I slutändan köps de mest för sin utsökta skönhet, sällsynthet och den njutning de ger.

Oavsett om du är en samlare av fina föremål, en expertjuvelhandlare eller helt enkelt vill ha alla dina smycken med ädelstenar så är dom intressanta. När man väl bär på fina ädelstenar kan dess fängslande utstrålning och lockelse vara omöjlig att motstå!

Ametist

Ametist, den mest värdefulla sorten, har sitt namn från det grekiska ordet ametystos som betyder nykter. Folkliga traditioner sa att denna bleka lila sten ha en nyktrande, rensande effekt. I århundraden har Ametisten varit en sten dom burits av biskopar och kardinaler.

Ametisten är nästan alltid värmebehandlad för att behålla den ljusa färgen, som skapats av en kombination av mineralföroreningar och kristallstrukturer, och för att minska färgzoneringsband i färgade och färglösa områden. Källor för stenen är Brasilien, Uruguay, Sri Lanka, Afrika, Ryssland, Madagaskar och USA.

Akvamarin

Akvamarin

Akvamarin, en mängd olika Berylarter, sträcker sig från ljusblå, fingrönblå till starka mörkblå nyanser. På latin betyder Akvamarin bokstavligen havsvatten, och i forntida tider sades den vara en skatt för sjöjungfrur och en ”lyckosten” för sjömän. De flesta Akvamarina värmebehandlas för att minska spår av grönt och för att intensifiera den blå färgen. Källor inkluderar Brasilien, Nigeria, Zambia, Madagaskar och Moçambique.

Blå safir

Blå safir, den violetta till djupblå variationen av korundart, symboliserar tillförlitlighet, stabilitet och balans. De flesta fina safirer har värmebehandlats för att jämnt fördela sin rika färg och förbättra klarheten. Prins William friade till Kate Middleton, nu hertigen och hertiginnan av Cambridge, med sin mors, prinsessa Dianas 18 karat Blåa safir, ovala förlovningsring. Källor för denna är Sri Lanka, Kashmir, Australien, Thailand, Madagaskar, Tanzania och den amerikanska staten Montana.

Citrin

Citrin, den guldhonungskärnaarten av kvarts, är uppkallad efter det franska ordet för citron, citron. De flesta citriner på marknaden skapas genom uppvärmning av Ametist eller rökig kvarts för att släppa loss den livliga gyllene, gula, orange färgen.  Källor inkluderar Brasilien, Sri Lanka, Afrika, Ryssland, Madagaskar och de amerikanska delstaterna Kalifornien och North Carolina. S

Smaragd

Smaragd, den mest värdefulla ädelstenen i berylarten, härstammar från grekiska smaragdos som betyder grön sten. Dess berömda färg, som framställs av element av krom eller vanadin, fick uttrycket smaragdgrönt. Den mest önskade nyansen är en rik, ren grön med ett embryo av blått. Vårsäsongen, som symboliserar kärlek och återfödelse, kan ses i det nätverket av inneslutningar i en smaragd som kallas ”jardin”, det franska ordet för trädgård. Smaragden är inte en lika hård ädelsten och särskild behandling krävs. Källor inkluderar Zambia, Brasilien och Colombia. Vi hoppas att artikeln om ädelstenar var intressant och att du kunde inspireras av detta.

Comments are closed.