Ädelstenar i Sverige och i övriga världen

Här är några av ädelstenar som finns i Sverige. Tanzanit härstämmar från mineralet Zoisite. En stor mängd pleokroism ger stenen en slående luminiscens och låter den reflektera en myriad av färger – blå, violett och vinröd – när dess kristaller vänds i ljuset. En syntetisk version av tanzanit, kallad “tanzanique”, är skapad av ett mineral som kallas fosterit; denna konstgjorda version saknar den naturligt förekommande mineralens distinkta pleokroism. Denna ädelsten, som först hittades i Tanzania 1967, namngavs efter platsen för dess upptäckt. Sedan dess har den blå-lila stenen inte grävts upp i någon annan region. En stor majoritet av den sten importeras till USA för kommersiell försäljning. Dess sällsynthet gör tanzanit till en mycket värdefull ädelsten, som endast överskrids av rubiner, smaragder och safirer.

Ametist

Ametisten är en form av kvartsmineral i en behaglig violett eller lila nyans, en färg skapad av spårmängder av järn. Stenens nyans kan ändras till gul, grön, rödbrun eller krämvit genom applicering av värme. Naturlig ametist bryts främst från vulkaniska bergarter i Afrika och Brasilien, även om det också finns i Sydkorea, Uruguay, Ryssland, Indien och Zambia.

Den officiella födelsestenen i februari, ametisten är den traditionella ädelstenen för sjätte bröllopsdagen. Kopplat till en ökad känsla av lugn, lugn och förståelse tros stenen minimera bärarens stress och ångest. Under antiken trodde grekerna att ametisten hjälpte till att förhindra berusning från alkoholhaltiga drycker – faktiskt är namnet härledt från de grekiska orden a och metustos, som översätts till “inte berusad.” Under medeltiden bar europeiska soldater ametister i rustningen för att skydda dem från granatsplinter.

Topas

Dess breda färgspektrum gör topas till en mycket mångsidig sten för smyckesapplikationer. I sin renaste form är topas klar i färg, även om den oftast finns i en gul nyans. Andra variationer inkluderar blå, grön, grå, vit, rödgul och rosa. På grund av dess sällsynthet ges röd eller rosa topas det högsta marknadsvärdet. De flesta topasstenar som säljs idag behandlas med värme för att förbättra deras naturliga färger. Vid uppvärmning ändras gul topas till röd-rosa. Bryts främst i Sri Lanka, Tyskland, Brasilien, Mexiko och USA.

Topas består av mineralerna aluminium och fluor. Vanligtvis finns i kristalliserad form i grottor och lavafyndigheter, topas kan ibland hittas i stora fyndigheter som väger hundratals pund. Topaz får sitt namn från den grekiska ön St. John’s i Röda havet, som formellt kallades Topázios. Den traditionella jubileumsstenen för det fjärde äktenskapsåret, topas är födelsestenen för november månad.

Opal

Opal

Som en nästan helig sten under medeltiden ansågs opal ha de kombinerade krafterna hos alla andra ädelstenar. Faktum är att dess reflektion av en mängd färger – klar, vit, grå, röd, gul, grön, magenta, rosa, oliv, brun och svart – infunderar stenen med en visuellt arresterande luminiscens som gör den till ett slående val för fina smycken. Specialvariationer inkluderar eldopalen, som kombinerar gul, orange och röd, och den peruanska opalen, som ger en behaglig blågrön nyans. Detta var några av de mest intressanta. Hoppas att detta var intressant!

Comments are closed.